Wednesday, 4 May 2016

short escape?

Hi Assalamualaikum :)

So, this is my first post (2016). ive a lot stories to share but i dont have time to do so. 
i feel really weird putting this on here because i know nobody will read it,only i thought about it for ages........(why am i so full of myself *dies*)

so apparently, me and my roommates were going on a not-so-short-vacation (LOL) right before our finals. actually we were not planning for this. that was just a coincidence. (WHAT AM I TRYING TO SAY ACTUALLY PLEASE MAKE IT CLEAR) *ok sorry* i just dont have any idea what and how to tell in sentence form. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

malay session. adoi letih nak cakap omputeh!

sabtu,__/__/2016.
aku ngan roommates aku sebenarnya nak gi bandar sebab nak cari barang untuk ENT sebab roommates aku dua oran tu senior so diaorang ada presentation untuk projek ENT diorang.

pastu, sambil tu jalan jalan ah. ahha. kitorang sewa kereta. aku and afifah gilir2 jadi driver. Gi bandar kejap je. pastu gi ada satu tempat kat dungun ni cantik gila weh hahahahah penuh mat salleh. aku taktau pulak ada tempat secantik tu kat dungun. nah, tempat dirahsiakan sebab kitorang masuk free hahahahahah.


















----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 end

Thursday, 27 August 2015

mahasiswi

Assalamualaikum. hi people!

its been a loooooongggggggg timeeeeeeee tak update blog.
university's life sangat pack. sebab apa?
sebab....
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
semua benda kena buat sendiri and takde orang nak suap kau macam kat sekolah dulu. 
lambat,tinggal.
malas,gagal.
tak study,rugi.
tangguh kerja,tak cukup masa.
tak datang kelas,takde siapa kisah.
nak ponteng,silakan.
nak berjaya,usaha.
taknak usaha,gagal.
pokoknya, harus ditebang  SEMUA BERGANTUNG PADA DIRI SENDIRI.


aku bukan nak share tips masuk u tapi itu lah hakikatnya. aku rasa semua orang rasa benda yang sama.
minggu pertama masuk u, minggu orientasi sangat tak best (seriously!)
sebab aku tak suka orientasi macam hampeh tak best busuk buruk asdfgyuhio;lkiuytresdfuio;lkjhgfdghjkljftyujhgfdhyuiolkijhgytgrddfghjilo;liuytrdesbnm, benci
(pantas siswi pantas) tapi kau tak pantas kerja nak marah orang asdfghjk,jhgfsdfghjk,hgtfr tak suka

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


best ke jadi mahasiswi?
best ke?
em?
entah lah?

kadang kadang best. kadang tak best.

kenapa?

masuk u dan anda akan tahu.sekian.

ok habis,





Monday, 30 March 2015

life after spm

Assalamualaikum.

Hi.

Life after SPM or life after school. 

Harini aku rasa nak share pasal life aku lepas spm ni. serious best kehidupan lepas spm ni.
orang asyik cakap sekolah lagi best daripada duduk rumah mereput dalam bilik online 24/7. mak aiii 
bagi aku,lepas spm lah masa paling best dalam hidup sebab aku takyah nak kena study,buat homework,bertugas,kemas jadual,susun buku dll. HAHA

seriously,lepas spm juga aku dapat ramai gila kawan sebab aku join banyak program yang dianjurkan untuk spm leavers. 
time ni la nak buat kawan. masa spm tak dapat nk join apa-apa. so,lepas spm balas lah dendam itu dengan join segala program yang ada. hahaha.
bagi aku hidup time spm la hidup paling penat. and rata-rata orang pun akan cakap benda yang sama. pagi-petang ada class. sambung malam pulak extra class. 

memang penat gila la bakhang! tapi lepas spm kau boleh rileks tanpa fikir semua tu. hahaha
aku tak suka nak kena buat pembentangan semua tu sebab aku tak reti nak bercakap depan orang ramai lol. malu sehh
haa aku nak cakap kat budak budak yang suka make up,yang bestnya lepas spm ni kan kau boleh datang sekolah dengan memakai make up tau! kahkahkah
takde sape nak marah.
ok aku bukan jenis yang pakai make up pun ><



lepastu,lepas dah habis spm ni kau boleh merasa kawan kau drive kereta sendiri! kahkah betul ni serious!
banyak lagi lah kau boleh buat lepas spm ni. and takde la mereput sangat kalau pandai buat diri sendiri tak duduk mereput kahkah

kalau rindu classmates sendiri,buat la reunion. hahahahaha lol
macam kitorang semalam.

ok lepas ni semua buat haluan masing-masisng

k take care sahabats! :")















bye.


Thursday, 12 March 2015

dah tak debar :)

Assalamualaikum.

debaran 3/3/2015 dah habis!
felamaks kecut perut time tunggu kat dewan nak menanti keputusan diumumkan tu Allah je tau wei
time tu lah aku boleh tengok muka kecut perut sensorang! kahkahkah ok dah

Ada yang dah tau result awal-awal lagi sebelum cikgu announce kat dewan. 
dan aku seperti biasa,macam tahun-tahun sebelumnya,(upsr,pmr) sampai spm tak pernah hantar sms yang nak tau result awal tu. sebab aku penakut. hahahah
ye lah weh takit gila dapat tau result awal. takut down.

pastu tetiba ada drama plak. nama aku takde dalam senarai time nak announce result tu!
aku dah standby nak bangun gi depan dah. kahkahkah.
tetiba..... nama aku takde.
[astu kecoh jap. pastu ada. k -.-
takpe asalkan gred tak jejas keh!

Alhamdulillah,thanks Allah sebab bagi aku result macam ni, aku tau Dia tau apa yang terbaik untuk aku. 
Aku tak straight As pun.lulz. tapi takpe aku tau Dia yang terbaik. 
Thanks to my beloved parents,mama and abah sebab hantar aku kesana kesini pergi kelas tambahan time spm tu.


thanks cikgu-cikgu dah ajar saya hehe. 
tak lupa juga kepada kawan kawan yang support aku time aku rasa macam ergh malas nya nak belajar. spm ni serabut nya. penatnya. haaa ambekaw

TAHNIAH juga kepada sahabat-sahabat gue yang dapat result cantik terbaik gedevasss gittew 
semua usaha korang paid-off weh!
Tahniah juga kepada IMAN NABILAH sebab dapat straight As weh! cerdiknya felamaks!
juga kepada semua lah. kalau aku nk type nama sensorang haih takleh. sebab aku malas nak type hahahaahaha. takpe kan ku kenangmu dalam doaku. cewahs

Tahniah juga kepada MAISARAH ALIAH BINTI MARIN 




 pelajar terbaik sekolah. wuwuwuwuwuwu
ni boleh jadi appreciation entry dak? hehe ><
thanks for everything. tahniah tahniah tahniah. hadiah kau nanti lah yek. haha

ok aku lambat post entry ni sebab aku busy meng-apply semua benda. 
kahkahkah.

bye.

thanks for reading

Saturday, 28 February 2015

DEBARAN 3/3/2015

Assalamualaikum.

Hi.


TAKUT GILA NAK AMBIL RESULTTTTTTT!!!

Doa jela yang mampu untuk saat-saat getir camni. janganlah ada diamtara kami yang berdukacita terhadap result spm kami
May Allah ease everything. kita dah usaha. hanya mampu tawakkal :')
"SPM bukan segala-gaanya tapi segala-galanya bermula dengan SPM" 
aku sampai sekarang mempersoalkan quote tadi sebab aku rasa macam kadang-kadang betul,kadang-kadang tak betul T_T

whatever it is,bersyukur sebab mungkin itu yang terbaik untuk kita.
kadang-kadang yang kita rasa yang terbaik untuk kita tu mungkin akan memudaratkan kita dan yang kita rasa bukan terbaik untuk kita adalah yang terbaik untuk kita. :')

 JUMPA SELASA NI!









































DOAKAN KAMI :')





Friday, 27 February 2015

SOLAT

Assalamualaikum.

hi.

Jumaat. 27 februari 2015.
Dengan tak semenanya aku kena jadi fasi untuk kem bestari solat. subhanallah brothers and sisterssss.
actually aku yang bagi nama kat ustazah untuk jadi fasi tu sebab aku rasa macam best je daripada mereput kat rumah.

aku taktau yang maksud fasi kem bestari solat (kbs) ; kau kena jadi fasi untuk 9 orang pelajar and kau lah mentornya kau kena ajar diorang cara and bacaan dalam solat and kau kena betulkan bacaan and cara solat diorang! kau juga kena perkenalkan diri kat budak-budak tu dalam kumpulan kau. kau juga kena bagi nasihat yang padu untuk budak-budak tu. kau kena pastikan diorang lancar dalam melakukan ibadah solat diorang.

Ya Allah.. serious aku taktau, aku punya definisi fasi kbs masa tu camni ; kau kena handle program kbs  untuk budak form 2 and kau kena pantau and bagi handout je. KAH!
Gila aku nak kena buat semua yang the real definition of fasi kbs?! ilmu di dada pun baru 50% tak mampu nak curah kat orang lagi cewahs!


ni la muka fasi-fasi untuk kbs tadi dengan 2 orang ustazah (ustazah aznita and ustazah husna) yang pantau kitorang tadi. mihmihmih


ni la surau smkk ahmad. hahahaa dah dapat kluster mungkin akan direnovate? em mungkin ye...mungkin tak.. ah dulikkk aku bukan sekolah dah. kah!

ok sebenanrnya aku bukan nak cerita pasal kbs tadi tu hahahaa!
aku nak cakap pasal solat. saje sabitkan kbs tu. sebab macam ada kena mengena je. ><"
aku rasa solat ni tak ramai yang ambik port <tak ambik kesah,tak ambik peduli,tak hirau/buat dek/tak cara dll>

bagi aku,secantik,secerdik,sekaya,sebaik,seayu,sehensem,sekacak,sefamous,sevogue,seputih,segojes,sekatang,sekuat,seseseseeseseseseape-ape jela kalau kau tak solat kau hanya lah seorang hamba yang tak bersyukur. berani nya aku cakap camni?! yela. Allah kasi kau semua kelebihan tu tapi kau tak berterima kasih pun. Allah suruh kau solat 5 waktu je kot sehari. wait..5 ? L I M A. F I V E. sikitnya... bukan lama pun nak solat tu.

Aku pun dulu liat juga nak solat ni. memang bukan senang nak jaga yang senang sebab yang senang ni senang untuk tak dijaga. aku pernah masa kecik dulu masa zaman mumayyiz,ayah aku suruh aku solat. untuk mengelakkan daripada kena marah,aku pergi bilik air,aku basahkan bahagian wudhu' hanya sekadar basahkan untuk nampak yang aku berwudhu'. CHOI sangat! haha
pastu aku masuk bilik. aku duduk lama dalam bilik tu baring-baring,berangan jap. dah cukup 5 minit aku keluar dengan slambernya. sampai sekarang ayah aku taktau aku pernah buat gitu. lolololol.

tapi,bila dah besar ni aku tak la buat camtu dah. gila kau?! hahaha
korang pernah dengar quote ni tak?
Adam yang kuat ialah Adam yang mampu mengangkat takbir untuk melakukan solat berjemaah. 
MAMPU?!

aku selalu tengok orang asyik cakap pasal nak kahwin,nak tu nak ini. amboi sangat!
solat tak jaga ada hati nak jaga anak orang. jaga diri sendiri lah der.
nak itu nak ini tapi sombong dengan Allah. solat taknak,bila hajat yang diingini tak dapat mula mengeluh. sedih nak teruskan kehidupan. rasa kehadiran diri tidak disedari dan terpinggir. amboi berdrama sangat. nyampah.

bukan lelaki je. perempuan pun sama. aku faham benda yang wajib ni lah susah,tapi kalau kita tak cuba untuk buat camne kan?
takkan asyik nak solat time exam je? tu pun solat sebab sekolah buat solat hajat? erk? hello? boleh pulak macam tu kan

nak istiqamah memang sangat susah. sebab syurga itu mahal. apa-apa pun jaga solat dulu. insyaAllah semua benda terjaga sebab Allah dah kata solat dapat mencegah kemungkaran. tapi ada yang tanya,"aku solat tapi aku still buat kemungkaran. kau kata solat dapat cegah kemungkaran???"
erk??

ok. betul la soalan tu. aku pun pernah tertanya tanya camtu. aku pun tanya ustazah kenapa jadi camtu kan. ustazah cakap sebab solat kita tak sempurna, hm. so kita baiki lah apa yang patut.


satu lagi,bila rasa sedih,solatlah. mengadu lah kat Allah. percayalah,manusia takkan boleh hilangkan rasa sedih kita meskipun kau cerita bagai nak rak kat dia and dia kata dia faham kau,dia tetap takleh tolong kau hilangkan rasa sedih tu. rasa lega tu mungkin ada sebab kau dah cerita kat dia. tapi rasa sedih tu Allah je boleh hilangkan. Dia yang bagi kita sedih,Dia juga yang boleh hilangkan rasa sedih tu. <ok 30minit ustazah SS>


hidup kau akan aman kalau kau solat. percayalah. walau sebusy mana pun kau,janganlah tinggal solat. solatlah meskipun kau terpaksa. sebab tu bukan aku yang suruh. Allah yang suruh. aku pun cakap ni untuk diri sendiri.  selagi boleh solat,solatlah. selagi boleh solat di belakang imam,solat lah. selagi boleh solat berdiri,solatlah. selagi boleh solat duduk,solatlah. selagi boleh solat sambil baring,solatlah,selagi boleh solat ikut gerak/isyarat mata,solatlah. SOLAT!


sakit bukan alasan untuk tak solat. aku baca buku diagnosis,doktor anwar fazal kata UBAT SEGALA UBAT IALAH SOLAT. jadi apa alasan kau untuk tak solat? kalau sakit,ada rukhsah solat. Allah dah atur cantik,baik terbaik kau memang debooomm dah untuk kau solat. 

kau tahu siapa pendengar setia kau? Dia yang tak jemu menunggu kau mengadu kepadaNya. Sempat lagi nak bertaubat ni. solatlah. solatlah. jagalah solat. self reminder as well. 

ok selamat beramal! jaga solat,semua akan terjaga. InsyaAllah :)

thanks for reading. sebarang typo,amatlah dikesali sebab aku malas nak check semula. pemalas. yes. memang. hahaha.
mungkin teguran tu ada berbunyi agak kasar or memang kasar aku mintak maaf. itu just penerangan je..... hehehehe




Thursday, 26 February 2015

Kem Pengawas 2014

Assalamualaikum.

Hi.


Saja aku nak throwback cerita zaman sekolah dulu. Ye la,sejak duduk rumah lepas spm memang agak mereput la bagi sesetengah orang tu. Walaupun aku kerja sambilan kat kafa depan rumah tu,tetap mereput gak lol.


Tahun lepas,aku pergi kem kepimpinan pengawas untuk sekolah aku lah (Sekolah Kluster Kecemerlangan Ahmad,Pekan) felamaks! Baru dapat kluster semalam. Haahahah lolololol. Memang la nasib aku daripada dulu lagi bila aku keluar daripada sk seri biram,lepas tu baru dapat sekolah berprestasi tinggi. Pastu aku keluar daripada smk ahmad,baru dapat kluster. Mungkin batch kitorang penyumbang utama untuk sekolah kottttt kahkahkahkah!


Ok sambung semula pasal kem. Aku gi kem tak jauh sangat pun. Cameron Highlands je. Tapi still aku rasa excited gila sebab berkhemah dalam hutan. Gila tak excited mana pernah gua tidur dalam hutan. Tapi serius best gila la kem tu. Aku tak rasa macam kem sangat sebab aku rasa macam pergi bercuti dan bersiar siar bersama badan pengawas lulz sangat kan


Macam biasa,otw nak pergi CH tu naik bas. Memang sepanjang jalan aku tidur haha kesian gak maisarah yang duduk sebelah selaku partner sehidup semati ku gitteewwww. Kerja aku memang tidur kalau naik bas SMK Ahmad tu. Aku pun tak faham sebab apa kalau naik bas tu memang rasa lena semacam weh! Hahaaah actually,kat mana-mana je aku lena kihs!


Sampai je kat CH,kitorang settiing up tents pastu tunggu budak laki pergi solat jumaat. Sambil tu budak perempuan main air sungai yang bapak gila syok dan best dan sangat bersih dan sangat jernih memang sejuk tahap air kat water cooler tu felamaks! Time ni aku jakun la sebab aku tak pernah mandi sungai,tapi time tu takleh mandi lagi sebab kena buat aktiviti dulu. So,untuk spesis jakun cam aku ni,haha aku punya la tak sabar nak main sungai,aku makan laju-laju. Lepas dah habis makan,aku jalan2 dalam air tu hahahaha. Sejuk je rasa. Sonok sangattttttt


Lepas budak laki dah habis solat jumaat kitorang buat la aktiviti yang sepatutnya. Aku dapat group yang err entahlah kenapa aku tak redha time tu! Kahkahkah tapi aku akur jela sebab dah ditetapkan. Yela,kita mestilah sentiasa bersedia untuk tidak bersedia. Ada kena mengena ke? Hahaha angguk jela labuuuu

ni gambar dengan senior and junior hahaha best gila!











malam tu hujan lebat gila. sangat lebat sampai khemah banjir and aku watlek watpis je tidur dlu selagi air tak masuk betul-betul hahaha. kawan-kawan aku yang lain semua dah gelabah pergi masuk bas tidur dalam bas dan aku masih di dalam mimpi yang tak nyata.
tapi lepastu aku bangun la bawak beg semua pergi naik bas pastu tidur zzzzz
esoknya felamaks! baju basah. semua pakaian basah. beg basah. tudung basah. hahaa nasib baik beg aku yang part bawah sekali tu tak kena air so ada lagi baju yang tak basah. alhamdulillah..
sepatutnya kitorang ada aktiviti apa tah tapi cancel sebab semuaorang kena jemur baju hahahaha
sebelum kejadian hujan malam tu kitorang syok pergi pasar malam beli makanan. aku beli strawberry chocolate pastu beli kue teow (aku reti eja) makan kat kfc. hahaa sebab kawan aku nak sangat makan kfc so aku ikut jela tapi makan makanan luar secara harom la dalam kfc tu.











ok yang sebelah kiri tu maisarah aliah haha bestie dunia akhirat aku. cewahhhh!! mihmihmih

belakang tu senior aku,kak nusrah. memang brutal tapi baik hati.erks hahaha


kiri yang pakai spek tu afiqah. girlfriend since darjah 6 huhu


ok esoknya pergi jumpa kawan kawan aku yang kat CH. kitorang kenal masa pergi kem nadwah kepimpinan peringkat negeri. huhu. 





lepastu buat aktiviti blablabla. banyak sangat gambar.
aku terus cite yang nak balik lah. lol ahahaha sebab pergi ladang teh sebelum balik tu. kan aku kata dah tak gaya kem pun gaya pergi bersiar siar makan angin hahaa


ni semua fivers! yayerz






ni semua juniors aku haha semua form 3 aku je form 5 tapi gaya form 3 je. eh?! hagagaaga





hehe itu sahaja. bye :)